Karhulstraat|Voorhoevestraat

Kerstboom halen 2020

 

Gezocht beloning € 200.

 

Het was een grijze, mistige ochtend toen zeven mannen en een jongedame na het genieten van enkele krentenbollen en fris vertrokken uit de Karhulstraat. Dit jaar was de groep kleiner en de gemiddelde leeftijd veel lager dan in voorgaande jaren. Vanwege het coronavirus waren alle oudere deelnemers uitgesloten, behalve de oudste, die als ervaren gids de jonge enthousiastelingen begeleidde. Na een lange wandeling, waarbij ze onderweg zelfs een jager tegenkwamen, bereikten ze de beoogde kerstboom die ze zouden omhakken en mee terug zouden nemen naar het prachtige Sokkenbuurtje, waar hun tocht begon.

 

Helaas moest de oudste (onze jeep) Willie, de groep verlaten vanwege maagproblemen door het biologische voedsel dat hij had gegeten. De jeep wilde niet meer starten. Gelukkig was er een vervangende auto beschikbaar, hoewel deze ook last had van de biologische toevoegingen aan de brandstof, zoals te zien was aan de rookpluimen op een van de foto’s van het avontuur.

 

De gekozen boom werd deskundig omgehakt door onze buurthakker (niet te verwarren met buurthacker). De boom was dit jaar wat kleiner dan andere jaren vanwege het beperkte aantal kerstboomhalers. Desondanks mat de boom nog steeds tien meter in hoogte en kostte het onze helden heel wat inspanning om hem op de kar te krijgen. Tijdens deze activiteit verscheen de eerder gespotte jager, die vroeg of het omhakken, slepen en sjorren wel legitiem was en of ze toestemming hadden van de boswachterij. De hakker noemde een boswachtersnaam en verklaarde dat alles in orde was, waarmee de jager tevreden was en de kerstboomhalers gingen verder met hun taak.

 

De boom werd op de kar vastgemaakt en ze keerden huiswaarts. Onderweg doemde echter een politieauto op, die hen bij het viaduct aan de GP Duringlaan, genoemd naar onze Ugchelense oorlogsheld, bereikte. De oudste deelnemer dook weg bij het zien van de zwaailichten het bos in om een mogelijke boete te ontlopen. Hij stuurde later een WhatsApp-bericht dat hij de dans ontsprongen was en wachtte thuis af.

 

Dit betekende het einde van zijn coaching en begeleiding. Ondanks zijn status als de oudste was hij toch een kwajongen gebleven. De jongeren bleken echter zelfstandig en beleefd toen ze werden aangesproken door de politie en een boswachter van het Geldersch Landschap. Zowel de politie als de boswachter begrepen dat de traditie van het kerstboom halen in de Sokkenbuurt, ondanks COVID-19, behouden moest blijven. Daarom werd alleen het stelen van de boom als strafbaar beschouwd.

 

De politieagent probeerde nog een boete uit te schrijven aan de persoon die de boom had omgehakt, maar de groep antwoordde eensgezind: “Wij, agent.” De agent besloot dat er belangrijkere zaken waren dan boetes schrijven.

 

Uiteindelijk stemden ze in met een donatie van € 200 aan het Geldersch Landschap om kerstbomen te kunnen planten en de traditie te behouden. De boswachter benadrukte het belang van het verkrijgen van toestemming in de toekomst.

 

De ontmoeting met de wet zorgde voor een oponthoud van ongeveer een half uur. Na deze pauze ging de groep zonder de oudste weer vrolijk verder. Ze besloten dat ondanks de uitdagingen van dit jaar, ze toch weer een gedenkwaardig verhaal hadden verzameld. Zoals mijn dochter meerdere malen heeft gezegd: “Het is pas memorabel als het k*t is.”

 

Na de herstart van hun missie arriveerden ze 15 minuten later weer in hun geliefde buurt. De volgende uitdaging was natuurlijk het opzetten van de kerstboom. Dit zou uitgebreid worden gefilmd en gefotografeerd door onze buurtjournalist, die zijn titel dit keer niet verdiende. Bij thuiskomst bleek dat hij de videocamera had vergeten aan te zetten voor de opnames op de grond en dat de helft van de beelden van de drone niet meer af te spelen was. Een ramp, maar misschien minder erg dan het onhandige opzetten van de boom.

 

Helaas zullen ze weer een buurtbewoner hebben die zijn schop tijdelijk zal moeten missen, aangezien deze niet verwijderd kon worden uit het gat waarin de boom stond nadat deze was geplaatst.

 

Nadat de kerstboom was geplaatst, genoten ze op coronaveilige wijze van een stevige maaltijd met boerenkool, spek en worst. Daarna keerde iedereen huiswaarts, beladen met nieuwe herinneringen en verhalen.

 

Oh ja, onze oudste deelnemer had zich inmiddels weer bij de groep gevoegd en zoals altijd was hij weer van nut.

 

Lieve buurtbewoners, aangezien we dit jaar toch weer kunnen genieten van een buurtkerstboom, wil ik graag de moedige mannen en één jongedame bedanken voor hun inspanningen. Chapeau!

 

Afhankelijk van de buurtkas overwegen we mogelijk een beroep te doen op uw vrijgevigheid om ervoor te zorgen dat onze buurtschatkist niet leeg is. Alvast bedankt voor uw bijdrage. Bedenk dat een kerst zonder boom in onze buurt maar saai is.

 

Dat laatste was niet nodig. De mannen hebben extra geld gelapt en het bedrag betaald. Helden zijn het.

 

De buurtjournalist (prutser).

Ga naar de inhoud